Acasă Automobile
Categorie:

Automobile

Publicitate

În timp ce a doua generație de parkette a fost transformată radical din exterior, în interior nu există soluții revoluționare. Modelul va fi lansat pe piața internă în viitorul apropiat, noutatea fiind planificată și pentru export.

Aion este un sub-brand al companiei GAC, creat acum câțiva ani special pentru „mașini electrice”. În luna aprilie a acestui an, în cadrul Salonului Auto de la Beijing a avut loc premiera crossoverului Aion V din a doua generație, dar atunci a arătat mașina cu geamurile puternic fumurii și ușile blocate. Acum, în China a avut loc o altă prezentare – un model complet finalizat. În același timp, a publicat imagini de marcă ale interiorului. Rechemare, predecesorul în serviciu din 2020, iar în 2021, crossoverul electric are o versiune cu un design diferit și „numele de familie” Plus, care ulterior a înlocuit originalul „doar” Aion V. Ei bine, „primul” model a avut, de asemenea, un analog de la Mitsubishi, dar această marcă japoneză a părăsit deja China.

Exteriorul este regândit: în noua generație, Aion V a încetat să mai fie similar cu o furgonetă crossover și a primit un aspect mai masculin. Dar interiorul este realizat într-un tipic pentru stilul actual „chinezesc”. Parketnikul a păstrat ecranele separate ale tabloului de bord și ale sistemului multimedia, deși prima tabletă a devenit mai mică – evident, ecranul de proiecție primește rolul principal. Noutatea a primit, de asemenea, un tunel central cu două etaje. Un frigider este înghesuit între scaunele din față. În lista de dotări încă se mai precizează maseur de scaune și acoperiș panoramic. Aion V are și ADiGO Pilot, care include cinci radare, unsprezece camere și lidar.

În centrul parketnikului se află noua platformă AEP cu arhitectură electrică de 400 de volți. În comparație cu modelul din generația anterioară, crucea electrică s-a „micșorat” simțitor. Lungimea „celui de-al „doilea” Aion V este de 4605 mm, lățimea – 1854 mm, înălțimea – 1660 mm, ampatamentul – 2775 mm. Dimensiunile modelului anterior Aion Plus: 4650/1920/1720 mm, distanța dintre axe – 2830 mm.

Pagini: 1 2

Publicitate

Ferrari se pregătește să intre în era mașinilor electrice, iar clienții săi vor plăti scump pentru acest lucru: modelul de debut, potrivit cunoscătorilor, va costa cel puțin o jumătate de milion de dolari, existând puține îndoieli că, chiar și cu un asemenea preț, modelul va deveni rar – cel puțin în primii ani de vânzări.

În urmă cu doi ani, Benedetto Vigna, CEO-ul Ferrari, a anunțat că Scuderia va prezenta prima sa mașină electrică în 2025 și că până în 2030 ponderea „mașinilor electrice” ar trebui să reprezinte 40% din vânzările de mașini Ferrari. Mașinile electrice Ferrari, precum și modelele hibride plug-in din generația următoare vor fi produse la noua uzină din Maranello, a cărei inaugurare va avea loc mâine. Potrivit Reuters, care citează surse din interior, această uzină va crește capacitatea de producție a Ferrari la 20.000 de mașini pe an, în timp ce compania a vândut 13.663 de mașini la nivel global în 2023 (cu 3,34% mai mult decât vânzările din 2022).

Lansarea noii uzine nu înseamnă că Ferrari va produce imediat 20.000 de mașini pe an, cursa pentru tiraj nu este calea sa, ci calea sa – exclusivitatea și menținerea unui interes ridicat pentru marcă, inclusiv prin raritate artificială. Numai crossoverul Purosangue care a debutat în 2022 ar putea permite Ferrari să vândă 20.000 de mașini pe an, dar Ferrari nu vrea ca acest crossover să reprezinte mai mult de 20% din vânzările companiei, astfel că Purosangue a devenit rar chiar înainte de premieră, iar lista de așteptare pentru el s-a întins pe mai bine de doi ani.

Cu mașinile electrice, Ferrari intră pe o pantă alunecoasă: încetinirea globală a cererii de mașini electrice, care a început anul trecut, a afectat și segmentul de lux. Mate Rimac s-a plâns recent că nu a putut vinde toate cele 150 de unități ale supercarului său electric Nevera planificat, așa că următoarele modele Rimac vor fi orice altceva decât mașini electrice tradiționale. Noile modele Bugatti, a căror dezvoltare este supervizată de Rimac, vor rămâne fidele motorului cu combustie internă.

Pagini: 1 2

Publicitate

Spre deosebire de modelul rusesc, parcul a intrat pe două noi piețe. Într-una dintre țări, modelul este oferit exclusiv cu un sistem hibrid, dar în cea de-a doua există o versiune „tradițională”.

În luna mai, Kolesa.ru a relatat că concernul Great Wall a lansat pe piața din Noua Zeelandă un crossover compact al mărcii Haval, care este cunoscut sub numele de Chitu în China natală. Versiunea de export a primit un nume familiar pentru ruși – Jolion. O astfel de decizie pare parțial logică, deoarece acestea sunt modele înrudite, care împart platforma Lemon. Deci, acum geografia vânzărilor „celuilalt” Jolion a fost extinsă: modelul cu cinci uși este disponibil în Australia și Africa de Sud. Este curios că în toate aceste țări este prezentat și „adevăratul” Haval Jolion, care tocmai a fost actualizat în asemănarea crossoverului rusesc. Ei bine, pentru a distinge cumva modelele, mașinile au primit prefixe diferite. Astfel, în Africa de Sud, Chitu redenumit Chitu a primit „prenumele” Pro, iar australienilor un astfel de crossover este oferit ca Haval Jolion Hybrid sau HEV. Crossoverele „reale” sunt Jolion City și, respectiv, pur și simplu Jolion.

Lungimea crossoverului este de 4470 mm, cu doar 2 mm mai puțin decât Haval Jolion al nostru. Dar „celălalt” SUV este mai lat (1898 mm față de 1874 mm) și mai înalt (1625 mm în loc de 1581 mm). Ampatamentul mașinilor este același – 2700 mm. În interior, crossoverele se repetă, în general, unul pe celălalt.

Pagini: 1 2

Publicitate

Bugatti a dezvăluit noul supercar de bază Tourbillon, care înlocuiește modelul Chiron. Designul lui Tourbillon nu este o mare surpriză, este o evoluție a stilului Chiron, dar dotările tehnice sunt complet noi și foarte scumpe: fiecare Tourbillon va costa clientul cel puțin 3,8 milioane de euro!

La sfârșitul lunii mai, Bugatti, aflată acum sub controlul grupului croat Rimac, a raportat producția ultimului, al 500-lea supercar Chiron, iar pe 20 iunie a început un nou capitol din istoria legendarei mărci franceze – Mate Rimac, șeful Bugatti Rimac, a prezentat personal supercarul hibrid cu tracțiune integrală Bugatti Tourbillon, realizat de la zero. Cei care doresc să cumpere Tourbillon trebuie să pregătească minimum 3,8 milioane de euro, în timp ce Chiron costă de la 2,4 milioane de euro.

Numele Tourbillon se referă la cronografele de înaltă clasă, ultraprecise, al căror mecanism este capabil să compenseze parțial gravitația terestră. Noul supercar Bugatti este literalmente impregnat de spiritul mecanicii scumpe și precise – dezvoltatorii au dorit ca acesta să fie perceput ca o operă de artă, a cărei valoare nu depinde de timp. În acest sens, designul mai degrabă conservator al Tourbillonului, cu arcurile sale caracteristice în formă de potcoavă în jurul portierelor, pare destul de logic: la el a lucrat fostul designer șef al Bugatti, Achim Anscheidt, care i-a cedat locul colegului său mai tânăr, Frank Hale, anul trecut.

Bugatti Tourbillon se bazează pe o monococă complet nouă din fibră de carbon. Proporțiile caroseriei față de Chiron au devenit mai impetuoase și mai atletice, elementele aerodinamice sunt ascunse în interiorul caroseriei pe cât posibil, pentru a nu perturba armonia contururilor exterioare. În pupa se află un antiderapant retractabil, alias frână aerodinamică cu unghi de atac reglabil, iar difuzorul care iese de sub pupa începe aproximativ din mijlocul mașinii – el este cel care creează partea leului din forța de apăsare la viteză maximă, deoarece la viteză maximă antiderapantul este îndepărtat. Ușile uriașe care se ridică și intră în acoperiș sunt acționate electric. Lungimea totală a Tourbillonului este de 4671 mm, lățimea – 2051 mm, înălțimea – 1189 mm, ampatamentul – 2740 mm.

Pagini: 1 2 3

Publicitate

Un astfel de hatchback „verde” va fi mașina electrică entry-level din gama de modele a mărcii bavareze.

BMW produce seria 1 hatchback încă din 2004, iar actuala generație a treia (indice de fabrică – F40) a fost introdusă în 2019. La începutul acestei luni, modelul cu cinci uși a suferit o restilizare: mașina a primit o serie de modificări la exterior și interior, dar a păstrat aceeași platformă. De asemenea, acest model încă nu are încă o versiune complet electrică.

Totuși, în viitor, situația s-ar putea schimba: potrivit britanicilor de la Autocar, BMW a dat „undă verde” pentru „mașini electrice” compacte. Este vorba nu doar despre compacta cu priză, care se va numi i1, ci și despre un mic crossover cu o caroserie asemănătoare unui coupe, căruia i se va atribui indexul i2. În același timp, sursele publicației notează că cea de-a doua noutate este posibil să devină un fel de succesor ideologic al hatchback-ului BMW i3, care a apărut în 2013 și a ieșit de pe linia de asamblare în 2022.

Anterior, unul dintre managerii de top ai BMW, Bernd Kerber, a raportat că marca bavareză intenționează să se dezvolte pe toate piețele și să se adreseze „generației tinere”, iar în acest scop în gamă are nevoie de modele entry-level, rol pe care marca îl îndeplinește seria 1 și seria 2. El a adăugat că sarcina lor nu este doar de a atrage clienții tineri, ci și de a dezvolta marca pe anumite piețe.

Este demn de remarcat faptul că, în prezent, mașina electrică entry-level din gama BMW este iX1. Pe piața locală din Germania, prețul său de pornire este de 77.300 de euro, ceea ce echivalează cu aproximativ 7,22 milioane de ruble la cursul de schimb actual.

Pagini: 1 2

Publicitate