Acasă Automobile Prima mașină electrică de la Ferrari va costa cel puțin 500.000 de dolari, urmând să apară o alta

Prima mașină electrică de la Ferrari va costa cel puțin 500.000 de dolari, urmând să apară o alta

de Nicu Maiorescu

Publicitate

Ferrari se pregătește să intre în era mașinilor electrice, iar clienții săi vor plăti scump pentru acest lucru: modelul de debut, potrivit cunoscătorilor, va costa cel puțin o jumătate de milion de dolari, existând puține îndoieli că, chiar și cu un asemenea preț, modelul va deveni rar – cel puțin în primii ani de vânzări.

Publicitate

În urmă cu doi ani, Benedetto Vigna, CEO-ul Ferrari, a anunțat că Scuderia va prezenta prima sa mașină electrică în 2025 și că până în 2030 ponderea „mașinilor electrice” ar trebui să reprezinte 40% din vânzările de mașini Ferrari. Mașinile electrice Ferrari, precum și modelele hibride plug-in din generația următoare vor fi produse la noua uzină din Maranello, a cărei inaugurare va avea loc mâine. Potrivit Reuters, care citează surse din interior, această uzină va crește capacitatea de producție a Ferrari la 20.000 de mașini pe an, în timp ce compania a vândut 13.663 de mașini la nivel global în 2023 (cu 3,34% mai mult decât vânzările din 2022).

Lansarea noii uzine nu înseamnă că Ferrari va produce imediat 20.000 de mașini pe an, cursa pentru tiraj nu este calea sa, ci calea sa – exclusivitatea și menținerea unui interes ridicat pentru marcă, inclusiv prin raritate artificială. Numai crossoverul Purosangue care a debutat în 2022 ar putea permite Ferrari să vândă 20.000 de mașini pe an, dar Ferrari nu vrea ca acest crossover să reprezinte mai mult de 20% din vânzările companiei, astfel că Purosangue a devenit rar chiar înainte de premieră, iar lista de așteptare pentru el s-a întins pe mai bine de doi ani.

Cu mașinile electrice, Ferrari intră pe o pantă alunecoasă: încetinirea globală a cererii de mașini electrice, care a început anul trecut, a afectat și segmentul de lux. Mate Rimac s-a plâns recent că nu a putut vinde toate cele 150 de unități ale supercarului său electric Nevera planificat, așa că următoarele modele Rimac vor fi orice altceva decât mașini electrice tradiționale. Noile modele Bugatti, a căror dezvoltare este supervizată de Rimac, vor rămâne fidele motorului cu combustie internă.

You may also like