Calea IBM în domeniul calculatoarelor cuantice este extrem de ambițioasă. La începutul lunii decembrie 2023, compania a prezentat Condor , primul său procesor cuantic de 1.121 qubiți; „Heron”, un cip cuantic echipat cu 133 de qubiți cu frecvență fixă, care este de trei până la cinci ori mai puternic decât procesorul Eagle de 127 de qubiți. , și „System Two”, un computer cuantic echipat cu trei cipuri „Heron” . Cu toate acestea, asta nu este tot.
Publicitate
În 2025, va lansa Flamingo. , un procesor cuantic de 156 de qubiți capabil să atenueze, dar nu să își corecteze propriile erori. Acest potențial de atenuare se bazează pe îmbunătățiri ale calității qubiților supraconductori, optimizări care, la rândul lor, sunt posibile datorită inovațiilor introduse în elementele logice și îmbunătățirilor aduse procesului de fabricare a qubiților. De fapt, IBM va continua să îmbunătățească și să extindă procesorul cuantic Flamingo până în 2028.
Cu toate acestea, adevărata surpriză îl așteaptă în 2029. Dacă IBM își va respecta programul în termen de șase ani, va avea gata Starling, primul hardware cuantic echipat cu capacitatea de a-și corecta propriile erori . În acest caz, foaia de parcurs arată clar că este vorba de corectare, nu de atenuare. Acestea sunt cuvinte mari. Acest echipament ar trebui să le permită cercetătorilor care vor lucra cu el să rezolve probleme pe care prototipurile actuale nu le pot rezolva în acest moment. În cele din urmă, în 2033, Blue Jay va începe scalarea în masă a hardware-ului cuantic cu capacități de corecție a erorilor.
IBM și AIST din Japonia pregătesc o adevărată revoluție în domeniul computerelor cuantice
Tot ceea ce tocmai am abordat este planificat în itinerariul publicat de IBM la începutul lunii decembrie anul trecut, dar ceea ce nu știam la momentul respectiv era că mai avea un as în mânecă. Un as foarte important. Iar această companie americană a încheiat un acord de cooperare cu Institutul Național Japonez de Știință și Tehnologie Industrială Avansată, cunoscut sub numele englezesc AIST (Japan’s National Institute of Advanced Industrial Science and Technology), care are un obiectiv foarte ambițios: să dezvolte un computer cuantic de 10.000 de qubiți în 2029.