Acasă Laihaki Alergii în timpul sezonului de înflorire: de ce apar și cum să le supraviețuiți

Alergii în timpul sezonului de înflorire: de ce apar și cum să le supraviețuiți

de Nicu Maiorescu

Publicitate

Pentru cei care întâmpină sezonul cald cu lacrimi în ochi. Noi vă spunem cum să faceți față polenului.

Publicitate

Cum și de ce apar alergiile de sezon
Denumirea oficială a bolii este polinoză sau rinită alergică sezonieră. Ea apare la una din cinci persoane. Primăvara, aerul este plin de polen de la plantele cu flori. Ajungând în tractul respirator, particulele sale provoacă inflamarea mucoaselor, mâncărimi, strănut, senzație de înfundare și secreții nazale. Aceasta este o reacție de apărare a sistemului imunitar: astfel combate substanța pe care o consideră dăunătoare.

Alergiile sezoniere pot debuta în momente diferite, în funcție de datele de înflorire a plantelor la care o persoană este sensibilă. De exemplu, mesteacănul și stejarii sunt polenizați din aprilie până în mai, iar ierburile de pajiște și cerealele înfloresc din iunie până la jumătatea lunii iulie, iar buruienile, cum ar fi urzicile și ambrozia, ajung la maturitate de la jumătatea lunii iulie până în septembrie.

De ce polenul provoacă o astfel de reacție la unele persoane și nu le deranjează pe altele este încă în mare parte un mister. Este posibil ca persoanele cu alergii să își datoreze suferința de primăvară eredității. Apariția simptomelor este, de asemenea, asociată cu particularitățile sistemului imunitar uman.

Rinita alergică este adesea combinată cu conjunctivita. În acest caz, la simptome se adaugă roșeața și umflarea mucoasei oculare, mâncărimea pleoapelor, lăcrimarea. Manifestările de polinoză pot fi tusea și dificultatea de a respira.

Alergia este o afecțiune gravă care necesită atenția unui specialist. Simptome similare pot fi prezente și în alte boli, așa că este mai bine să solicitați ajutor imediat și să nu recurgeți la autotratament.

You may also like